ΚΥΚΛΩΠΕΙΑ ΤΕΙΧΗ

 
Τρία χιλιόμετρα ανατολικά από το Αργοστόλι σώζονται σε μεγάλη έκταση τα ερείπια της αρχαίας Κράνης , κυρίως τείχη με γιγαντιαίους λίθους  δημιουργήματα του 7ου ή 6ου π.χ.αιώνα . Η Κράνη βρισκόταν στο μυχό του κόλπου του Κουτάβου , χτισμένη πάνω στους λόφους που δεσπόζουν στην πεδινή περιοχή της σημερινής Κρανιάς . Η πεδιάδα της Κρανιάς κατά τον αρχαιολόγο Μαρινάτο ήταν και η κύρια περιοχή της αρχαίας πόλης.
Τα κυκλώπεια τείχη Σήμερα σώζεται μεγάλο μέρος από τα τείχη και μαρτυρούν την αρχαία ελληνική οχυρωματική τέχνη . Η κυκλώπεια κατασκευή δηλώνει την πανάρχαια ίδρυση της Κράνης. Η περιοχή λόγω του μεγέθους των λίθων ονομάζεται Κυκλώπεια τείχη και πρέπει να είναι Μυκηναϊκής εποχής.
Διακρίνονται κάποια υπολείμματα ενός δωρικού ναού της Δήμητρας ,στο αρχαιολογικό   μουσείο του Αργοστολίου υπάρχει μια επιγραφή με την αφιέρωση " Τριοπίς Δάματρι και Κόρα " ( δηλαδή η Τριόπιδα αφιερώνει στη Δήμητρα και στην Κόρη , την Περσεφόνη ) . Το όνομα της γυναίκας που έκανε την αφιέρωση δείχνειτους πανάρχαιους δεσμούς του νησιού με τη Μεσσηνία , γιατί ο πατέρας της μυθολογικής ηρωϊδας Μεσσηνία λεγόταν Τρίοπας .
 
Στην νότια κλιτύ του λόφου , η οποία ονομάζεται " Ρίζα " βρέθηκαν αρκετοί κιβωτιόσχημοι λαξευτοί τάφοι προμυκηναικής εποχής λεηλατημένοι και καταστραμένοι . Η Ρίζα χρησίμευε σαν νεκρόπολη της Κράνης .

back