ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΑΙΝΟΥ

(Ι. ΜΕΝΕΓΑΤΟΣ) ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τα ελεύθερα άλογα του Αίνου ζουν στις Ν.ΝΑ παρυφές του Μεγάλου Βουνού της Κεφαλονιάς, πάνω από το χωριό Αργίνια. Βιότοπός τους είναι η περιοχή του Μοναστηριού της Ζωοδόχου Πηγής. Εκεί υπάρχει και η μοναδική πηγή του Αίνου με το λιγοστό νερό,από την οποία ξεδιψάνε αιγοπρόβατα, άνθρωποι και άλογα.
Η ύπαρξή τους οφείλεται στην αρχαία συνήθεια των χωρικών να διατηρούν ελεύθερα κοπάδια αλόγων στα βουνά, για να μη τα συντηρούν. Εγκαταλειμμένα μετα το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο στην άγρια φύση διατηρήθηκαν μέχρι την τελευταία δεκαετία σε ολιγάριθμες αγέλες. Σήμερα έχει μείνει μόνο μία. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί τόσο, ώστε να θεωρούνται πλέον υπό εξαφάνιση.
Τα άλογα του Αίνου κατάγονται από τον ορεινό τύπο των αλόγων της φυλής της Πίνδου, που προμηθεύονταν οι χωρικοί της περιοχής από τις ζωοπανήγυρεις των περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας και της Άρτας.
Απομονωμένα για δεκαετίες επάνω στο βουνό προσαρμόστηκαν στις εξαιρετικά δυσμενείς κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες, όπως: μεγάλο υψόμετρο, πετρώδες έδαφος, έλλειψη φυσικού καταφύγιου για την προφύλαξη τους απο το ψύχος και τα χιόνια το χειμώνα, λειψυδρία το καλοκαίρι, φτωχή βλάστηση, στερημένη τροφή. Η προσαρμογή τους όμως αυτή στις ανωτέρω συνθήκες σε συνδυασμό με την ελεύθερη αναπαραγωγή τους στην απόλυτη φύση συντέλεσε, ώστε μέσα από διαδικασίες φυσικής επιλογής τα άλογα του Αίνου να εξελιχθούν σε καθαρή φυλή.
Συγκριτικά με τα άλογα της Πίνδου , τα άλογα του Αίνου είναι μικρότερα σε μέγεθος και ύψος, αλλά έχουν τους ίδιους χρωματισμούς. Στα σημεία όμως, που δεν υπάρχει σύγκριση, είναι η αντοχή, η ικανότητα ασφαλούς βαδίσματος και τροχασμού σε δύσβατα εδάφη και το λιτοδίαιτο της ιδιοσυστασίας τους.

Τα άλογα του Αίνου έχουν εμφανείς ομοιότητες με άλογα των αρχαίων ελληνικών γλυπτών. Το θέαμα που παρουσιάζουν , όταν καλπάζουν περήφανα με μεγάλο διασκελισμό στις βραχώδεις και απόκρημνες πλαγιές του βουνού είναι πραγματικό χάρμα οφθαλμών.
Η αξία τους σαν γενετικό υλικό είναι μεγάλη. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πυρήνα, που θα βελτίωνε τα άλογα της φυλής της Πίνδου, τα οποία εμφανίζουν σημάδια εκφυλισμού, αποτέλεσμα της κακής περιποίησης και της πρόωρης χρησιμοποίησης τους στην εργασία.
Τα άλογα του Αίνου αποτελούν διεθνώς ένα μοναδικό φαινόμενο: Σ' ένα τόσο ορεινό νησί διαβιούν ελεύθερα στη φύση, απόγονοι των αρχαίων ελληνικών αλόγων.

      back