Πατήστε εδώ για την αναβαθμισμένη έκδοση

ionion.com

Κεφαλονιά

Ιστορικά Στοιχεία

Μυθολογία  
Πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Τηλεβόες ή Τάφιοι, ενώ μετά από αυτούς έφθασαν άποικοι από Αττική με αρχηγό τους τον Κέφαλο, από τον οποίο πήρε και το όνομα του το νησί. 
  
 
Κέφαλος "ο πρώτος κάτοικος του νησιού"...
Προϊστορικά Χρόνια Η παρουσία ανθρώπινης ζωής στηνΚεφαλονιά εντοπίζεται για πρώτη φορά κατά τη μέση Παλαιολιθική Εποχή και γύρω στα 50.000 π.Χ. όπως μαρτυρούν αρχαία ευρήματα στο Φισκάρδο.      Οι πληροφοριακές ενδείξεις των μύθων και των αρχαίων συγγραφέων καθώς και οι πληροφορίες των αρχαιολόγων, συγκλίνουν σ' ένα κοινό σημείο, ότι ολόκληρο το νησί είχε χωριστεί διοικητικά σε τέσσερα διαμερίσματα "πόλεις - κράτη", την Πάλη, την Κράνη, τη Σάμη και τους Πρόνους. 

 

 

Στην Μυκηναϊκή περίοδο, η Κεφαλονιά εξελίσσεται 
σε σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Σπουδαία ευρήματα 
έχουν βρεθεί στους τάφους της Λακήθρας, 
των Κοκολάτων, που θεωρούνται αρχαιότεροι και των Μαζαρακάτων, που μαζί με το νεκροταφείο 
των Διακάτων στην Κρανιά, αποτελούν την τελευταία 
φάση του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησί. 
Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως 
βασιλικό μυκηναϊκό τάφο στα Τζαννάτα. 
(Εικάζεται ότι πρόκειται για τον τάφο 
του Ομηρικού Οδυσσέα) 
 

"ο τάφος στα Τζανάτα" 

 .

  Νομίσματα,σύμβολα της Τετράπολης

Ιστορικοί Χρόνοι  
    Πρώτη μνεία της Κεφαλονιάς κατά τους Ιστορικούς Χρόνους γίνεται από τον Ηρόδοτο, όταν αναφέρει ότι 200 κάτοικοι της Πάλης παρατάχθηκαν, το 479 π.Χ. στη μάχη των Πλαταιών, κατά τον κοινό αγών εναντίων των Περσών. 
   Στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η Κεφαλονιά έμεινε κάτω από την επιρροή της Αθήνας. Το 189 π.Χ. οι Ρωμαίοι πολιόρκησαν τη Σάμη και ένα χρόνο μετά αφού κατέστρεψαν την πόλη, γίνονται κύριοι όλου του νησιού. Μετά την διαίρεση του Ρωμαϊκού κράτους η Κεφαλονιά συμπεριλαβάνεται στη Βυζαντινή αυτοκρατορία και αποτελεί τμήμα του Θέματος της Ελλάδας. Το 1185 μ.Χ. ο Νορμανδός Ρογήρος Β' αποσπά την Κεφαλονιά και την Ιθάκη από τους Βυζαντινούς. 

 

   Όταν το 1204 μ.Χ. οι Σταυροφόροι και οι Βενετοί σύμμαχοι τους,υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη την συνθήκη διανομής της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, η Κεφαλονιά πέρασε στην εξουσία των Βενετών. Για τρεις ολόκληρους αιώνες η κομητεία της Κεφαλονιάς, βρίσκεται στα χέρια των Φράγκικων οικογενειών (Ορσίνι, Ανδεγάνοι, Τόκοι),ως το 1479 μ.Χ. που οι Τούρκοι την καταλαμβάνουν. 
Το 1500, η Κεφαλονιά περιέχεται στα χέρια των Βενετών. Η Βενετική κυριαρχία θα κρατήσει σχεδόν 3 αιώνες ως το 1797. Την χρονιά εκείνη οι Γάλλοι καταλαμβάνουν την Κεφαλονιά και φέρνουν τις ιδεές της Γαλλικής επανάστασης. Γρήγορα όμως τo νησί ξαναπέφτει στα χέρια των Ρώσων-Τούρκων. Το 1809 οι Αγγλοι κυριαρχούν στην Κεφαλονιά εως το 1863, χρονιά κατά την οποία τα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα. 
 
το Λιθόστρωτο πριν..

 

  
"τείχη της αρχαίας Κράνης"
   Από το 1863 και μετά η Κεφαλονιά ακολουθεί τις τύχεςτου Ελληνικού Κράτους με αξιόλογους εκπροσώπους.Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τους 
Παναγή Πανά και Ρόκκο Χοιδά ,ως εκπροσώπους του αγωνιστικού ριζοσπαστικού κινήματος και τον γνωστό από τους κοινωνικούς του αγώνες στο Κιλελέρ,Μαρίνο Αντύπα.     Στην διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου η Κεφαλονιά καταλαμβάνεται από τις δυνάμεις του ¶ξονα. Το 1943 γίνεται τόπος μαρτυρίου για χιλιάδες Ιταλούς που εκτελέσθηκαν ομαδικά από τους πρώην συμμάχους τους Γερμανούς.   

 Στην Ιστορία του νησιού αξίζει να αναφερθεί ο καταστρεπτικός σεισμός,το 1953, που ισοπέδωσε το νησί και ανάγκασε τους κατοίκους να κάνουν ένα καινούριο ξεκίνημα.   home page 


 Μέρος του υλικού που χρησιμοποιήθηκε είναι από τον Τουριστικό Οδηγό "ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ&ΙΘΑΚΗ"


this page is part of ionion.com